Vanliga frågor

Läs svaren på våra

vanligaste frågor

Vad kostar Vandra utan packning?

-Du kan läsa alla detaljer om priserna och vad som ingår under Bokning & priser. I priset ingår övernattningar, samtliga måltider, transporter samt kartor och ledbeskrivningar. I paketet ingår också tågresa från Håverud till Bengtsfors samt båttur på Dalslands kanal. Du bokar allt genom oss och behöver inte ha kontakt med någon annan.

 

Varför ska man komma kvällen innan man ska vandra? Kan man inte komma och börja vandra direkt?

-Eftersom du får ditt lunchpaket, vår karta samt ledbeskrivning på övernattningsstället på morgonen bygger paketet på att ni anländer just kvällen innan första vandringsdagen.

 

Kan man ha med sig hund?

-Det går tyvärr inte att ha med hund eftersom hund inte är tillåten på kanalbåten. Vill ni vandra med hund går det bra i våra vandringar i Bohuslän.

 

Vi har kommit med bil. Hur kommer vi tillbaka till där vi parkerade den?

-Bilen parkeras i Håverud. Sista dagen sker transport med kanalbåt till Håverud.

 

Hur bor man?

-Våra två övernattningsställen är hotell med wc och dusch, lakan, handdukar och hygienprodukter på rummen. First Hotel är ett enkelt hotell. Båda hotellen har egna restauranger och receptioner.

 

Vilka måltider ingår?

-Samtliga måltider ingår; frukostbuffé, lunchpaket och trerättersmiddag varje dag.

 

Måste man vandra i grupp?

-Nej, du väljer själv vem eller vilka du vill vandra med. Du kan vandra med en god vän eller med hela släkten.  Alla priser gäller för två personer i dubbelrum men det finns möjlighet att göra singeltillägg och då få eget rum om man vandrar ensam eller bara vill ha skilda rum.

 

Hur lång tid tar det att gå de olika sträckorna?

-Räkna med att normalvana vandrare går ungefär 3 km/timme.

Räkna dessutom med tid för fika, lunch och kanske ett dopp under vandringen.

 

Är det svår terräng att vandra i?

-Nej, det är lätt terräng och med normal kondition klarar man sig bra. Lederna är också märkt med tydliga markeringar.

  

Vad rekommenderar ni att man har på sig när man vandrar?

-Vi rekommenderar långbyxor, eftersom vissa partier av leden går genom högt gräs och det kan finnas fästingar där. Vi rekommenderar vandringskängor, dels på grund av att de ger bra stabilitet för dina fötter och ben och dels för att det, om det har regnat, kan vara blött vissa bitar av leden. En tunn regnjacka och en solhatt kan också vara praktiskt att packa ner, vilket väder som än är spått.

 

Vad rekommenderar ni att man har med sig under vandringen?

-Det viktigaste är att du har med dig gott om vatten. Ska det bli varmt och soligt rekommenderar vi även solkräm och en hatt. Den öppna terrängen gör att du utsätts för solen nästan hela din vandring. Saker vi själva gärna har med oss är; skavsårsplåster, kikare, kamera, en välladdad mobiltelefon, näsdukar/papper och våtservetter. En extra påse kan också vara bra för att samla skräp i.

 

Behöver man ha med sig kompass?

-En kompass kan vara en bra hjälp om du känner dig lite osäker men tänk på att de flesta moderna telefoner har en inbyggd kompass som du kan aktivera som egen app eller i din kartapp. På iPhone exempelvis klickar du på pilen uppe till höger för att aktivera den direkt i Kartor.


Hur långt går man varje dag?

-Vandringen går i lätt terräng och rutterna du går är 10-15 km/dag. Du kan självklart avvika från leden för att titta på sevärdheter, ta ett bad eller bara vila. Du väljer själv vilken takt du vill vandra. Lunchpaketet får du med dig när du lämnar övernattningsstället på morgonen.

I vilken ort startar man?

-De två första vandringsdagarna startar i Bengtsfors och den tredje startar från Baldersnäs.

 

Har ni något nyhetsbrev?

-Nej, men om du vill hålla dig uppdaterad med alla våra nyheter kan du gilla oss på Facebook.

 

Hur tar man sig till er?

-Om man kommer med bil parkeras den i Håverud och sedan går tåget till Bengtsfors där första övernattningen sker.  Det går också att resa med allmänna kommunikationsmedel. Från Stockholm och södra Sverige enklast via Göteborg med tåg till Ed och därefter buss till Bengtsfors. Från Karlstad till med tåg till Åmål och därefter med buss till Bengtsfors. Planering av resa kan ske via www.sj.se samt www.vasttrafik.se

 

Finns det Wi-Fi på samtliga övernattningsställen?

-Ja. 

 

Jag är vegetarian/allergiker eller önskar av annan anledning specialkost, kan jag ändå ta del av Vandra utan packnings paket?

-Självklart! Se bara till att meddela så tidigt som möjligt vad du inte äter så meddelar vi detta till samtliga ställen där du ska övernatta och äta dina måltider.

 

Frågor om utbudet i vårt område:

Finns det mataffär på promenadavstånd från alla övernattningsställen?

-Ja. I Bengtsfors hittar du ICA Supermarket på Centrumvägen 10 (1 km från First Hotel). I Billingsfors finns ICA Nära på Stenebyvägen 13 (utefter vandringen andra dagen). Söker du något särskilt kan alltid personalen på respektive övernattningsställe hjälpa dig.

 

Var hittar jag Apotek och övrig shopping?

-Apotek finns i Bengtsfors på Landsvägsgatan 72 (1 km från First Hotel).

 

Finns det något Systembolag i kommunen?

-Ja, ett stort och välsorterat Systembolag finns i Bengtsfors på Berglunds Gränd 1 (1 km från First Hotel).

 

Foto Christiane Dietz
Foto Christiane Dietz